Monday, April 13, 2009

Καλό Συμβολικό Πάσχα

Ελπίζω πράγματι, μέσα στην κοινωνική της ανυπαρξία, η μουσειακά συντηρούμενη από τον ελλαδικό εθνικισμό ελληνική Εκκλησία θα μην διατηρήσει και φέτος την νεοεισαγόμενη παγανιστική τελετουργία της μεταφοράς του «αγίου φωτός» από τα Ιεροσώλυμα στην Αθήνα με ειδικό κρατικό αεροσκάφος, αποδίδοντάς της επι τη αφίξει και τις γραφικές τιμές υποδοχής αρχηγού κράτους. Ελπίζω πράγματι ο νέος Αρχιεπίσκοπος να μην συναινέσει στις μεγάλης ακροαματικότητας και τηλεθέασης θρησκευτικές υπερπαραγωγές των περασμένων χρόνων οι οποίες εκτός απο περιττές, είναι και ανόητες.

Αντί τούτου, θα πρότεινα στην κλινικά νεκρή Ελλησία της Ελλάδας κάτι το πολύ αιρετικό και άκρως Προτεσταντικό. Να προσαρμόσει τα μηνύματά της, τις πράξεις της και τις συμπεριφορές της σε επίπεδο καθημερινής ζωής, επίπεδο ανθρώπινο και καθημερινώς αντιληπτό. Να αφήσει τους καταπληκτικούς εκκλησιαστικούς δογματισμούς, τις υπερβολικές αναφορές στα δύσκολα εκκλησιαστικά κείμενα για τα οποία κανείς πια δεν ενδιαφέρεται, και να απλοποιήσει μηνύματα, έννοιες και τελετουργίες.

Ας δώσει η Ελληνική Εκκλησία στον Ελληνισμό του 21ου αιώνα (στην όποια μεταλλαγμένη μορφή κι αν έχει σήμερα ιστορικά) το απολύτως κατανοητό μήνυμα πως ο Βίος του Ιησού εμπεριέχει πάνω απ όλα, Ανθρώπινη Φιλοσοφικότητα και Λογοτεχνικό Συμβολισμό. Πως πέρα απο τις θρησκευτικές κορώνες για τη μεγαλοπρέπεια του Βυζαντίου, τις λαμπρές Βασιλείες των Ουρανών και τις χαμένες πατρίδες, η ζωή του Θεανθρώπου, είναι η ζωή μας, η ζωή του Ανθρώπου Ηρωα που ζεί πάντα ανάμεσά μας σε διάφορες μορφές. Με τέλεια Λογοτεχνικότητα και έντονο Συμβολισμό ικανό να ερμηνευθεί ανάλογα με τις καθημερινές επιθυμίες μας.

Είναι η ανθρώπινη διάσταση που γεννά Ηρωες Ανθρωπισμού τα Χριστούγεννα, και μέσα απο μια πολυτάραχη ζωή (όπως όλων μας), πασχίζει συνεχώς για μια καλύτερη κοινωνία και ζωή, έναν έντιμο και αξιοπρεπή βίο, στηριγμένο στην ηθική της Ισότητας και της Δικαιοσύνης (που όλοι μας θέλουμε). Και που εννίοτε, χάνει προσωρινά την μάχη, (Σταυρώνεται), αλλά αφού υπάρχει μέσα μας βαθιά, ξαναγεννιέται και συνεχίζει...

Ας αφήσει η Ελληνική Εκκλησία τις βαρετές πολύωρες λειτουργίες που κανείς πιά δεν αντέχει, και μέσα απο την όμορφη ελληνική γλώσσα, ας συνοψίσει τα μηνύματά της στην χρονική περίοδο της μίας ώρας (τόσο κρατάει η προσοχή μας). Ας κρατήσει μια συντομευμένη τελετουργία της Λειτουργίας, μέσα απο τη μυρωδιά του λιβανιού, την απλή μελωδία του ψάλτη, αλλα ας περιορίσει την καταπιεστική εκκλησιαστική ενδυμασία των ράσων μόνον στους εντός των ναών χώρους, και ας φτιάξει επιτέλους μια αξιοπρεπή, ευδιάκριτη και σεβάσμια περιβολή για τους ιερείς της, αλλάζοντας εκ θεμελίων το ρόλο τους, κάνοντάς τους πρωταγωνιστές κοινωνικών αγώνων βοήθειας και υποστήριξης. Ας συνδέσει η Ελληνική Εκκλησία, επιτελους την ρητορική του Ευ-Αγγελίου, με απλές καθημερινές προτροπές βίου και κοινωνικά προγράμματα.

Ας μαζέψει ρούχα για τους φτωχούς, βιβλία διαβασμένα για μοίρασμα, ας οργανώσει σε λαϊκή βάση εθελοντικά προγράμματα βοήθειας σε όλα τα επίπεδα. Ας μαζέψει μουσικούς για συναυλίες, γιατρούς και φαρμακοποιούς για προγράμματα βοήθειας ναρκομανών, ας φτιάξει προγράμματα υποστήριξης για αλκοολικούς, κακοποιημένες γυναίκες και προβληματικά παιδάκια, σχολεία για να απορροφήσει τις ορδές των νέων μας πολιτών (τους μετανάστες). Οι Ελληνες θα ανταποκριθούν.

Ας δημιουργήσει επιτέλους και η Ελλαδική Εκκλησία της διαφθοράς και της υποκρισίας μια στρατηγική ύπαρξης. Κάτι που να αξίζει. Καθολικοί και Προτεστάντες το έχουν ήδη κάνει με επιτυχία. Μόνο έτσι θα κερδίσει λαϊκό σεβασμό και υποστήριξη. Αλλιώς, ο μουσειακός προστατευτισμός της, θα εξασθενήσει σταδιακά, δίνοντάς της έναν αργό και επίπονο ιστορικό θάνατο.

Καλό Συμβολικό Πάσχα.