Monday, October 12, 2009

Χαλαρά μανάρι, χαλαρά

Θυμάμαι κάποτε εναν αμερικανό αξιωματούχο που μάζεψε κάποιους ανώτερους στρατιωτικούς των τριών δυνάμεων των ΗΠΑ, γερουσιαστές και βαθυστόχαστους δημοσιογράφους, και τους είπε πως αναχωρεί για το Αφγανιστάν, όπου θα κάνει συνομιλίες express με αφγανούς πολιτικούς. Τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο, είπε ο αξιωματούχος, η αντζέντα των συνομιλιών είχε ορισθεί, οι αποφάσεις θα ήταν γρήγορες, στρατηγικές, κατα τα πρότυπα του decision making όπως περιγράφεται στα διάφορα βιβλία του MBA. Mπάμ μπούμ, τελειώσαμε.

Τις επόμενες δύο μέρες, τον είδα να κάθεται κάτω απο ένα αφγανικό δέντρο με τους αφγανούς προεστούς, οι οποίοι του πρόσφεραν τοπικά ποτά και γαρδούμπα. Τον έντυσαν μάλιστα και με κάτι ντόπιες κελεμπίες, του δώσαν καμμιά δεκαριά μαξιλαράκια για τέντωμα και αραλίκι, και του είπαν ότι αλάργα θα γίνουν και οι συζητήσεις express, κάτσε τώρα να φέρει ο Mohamed τα κρασιά, ο Ahmed τις πίτες, ο Ibraim τις μαστούρες. Αλάργα και πολύ χαλαρά, θα δούμε και το Μεσανατολικό, τι δίνεις, τι δίνω, τι παίρνεις τί παίρνω. Βάστα λίγο να περάσει κι ο Omar, είναι στο δρόμο με καμήλα, βόηθησε κι αυτός στον πόλεμο, αφήνεις έξω τέτοιο σύμμαχο; Ασε πρώτα να τελειώσουμε τη γαρδούμπα, να δούμε τί δώρα έφερες, πάρε και κανα κιλίμι για το σπίτι, αλάργα να δούμε τι θέλει κι ο λαός.

Και πρίν αρχίσουμε τις συνομιλίες, κάτσε να χαιρετήσουμε και τα σόγια που ήρθαν, τα ξαδέλφια, τις γυναίκες, τους κουμπάρους, τους προεστούς και τα κολλητάρια, είναι προσβολή να τους αγνοήσουμε, οι άνθρωποι τόσο ποδαρόδρομο κάνανε να να μιλήσουνε express. Κι αν έχεις και κανα ψιλό σε δολλάρια, ταληρα, δεκάρικα, ό,τι νάναι, ρίχτα στο ταγάρι, γιατί κοστίζουν τα ψητά και τα κεμπάπ, και έχουμε και κορίτσια να παντρέψουμε, οι γαμπροί ζητάνε προίκα. Και μέσα σ' αυτό το κλίμα express, συνεχίστηκαν οι συνομιλίες, και ο αξιωματούχος επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας πλήρη επιτυχία των συνομιλιών, καθότι οι αφγανοί συνάδελφοι τον κατανόνησαν απολύτως και συμπλέουν μαζί του ιδεολογικά.

Το αφγανικό μοντέλο συνομιλιών ακολουθείται τώρα και για το συνέδριο της ΝΔ. Πρώτα να περάσει ο Αβραάμ ο φιγουρατζής, να πετάξει μερικά θολοκουλτουριάρικα, να δωθεί εντύπωση συνάντησης γιγάντων. Αντε να δούμε τί μαλακία θα πεί και ο Μειμαράκης, τι θα κάνουμε και τον Σαμαρά αν βγεί η Ντόρα, τι θα πάρει η Ντόρα αν βγεί απο κωλοφαρδία ο Σαμαράς. Αντε να δούμε αν θα μπούνε και τα σαραντάρικα τεκνά, αλάργα να δούμε και το καταστατικό, να χαιρετήσουμε τη βάση που θα μας ψηφίσει, άντε και να οραματισθούμε το νέο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, ανάμεσα σε φραπέδες και τηλεπαράθυρα, μεταξύ Πρετεντέρη και Αυτιά. Αντε και να τεντωθούμε λίγο σε μαξιλαράκια, να περάσει και ο Ψωμιάδης ο λαϊκός, να σκεφτούμε αν θα τον πάρουμε σκέτο, ή θα χρειαστεί και Ανθιμος. Βαστάτε λίγο να φέρουν τα επιτελεία της Ντόρας τις μυστικές δημοσκοπήσεις με τους προσκυνημένους, να δούμε αν θα αλλάξει γνώμη και ο άνεργος ο Κουρασμένος.

Αργά και χαλαρά, θα επανιδρυθούμε. Αλάργα έρχεται και το καινούργιο ιδεολογικό στίγμα. Ασε να κανονίσουμε πρώτα τα φιγουράτα, το νέο σήμα, τη σημαία, τον ύμνο στο Μαντρί. Αντε φέρτε και καμμιά γαρδούμπα, τοση σκέψη βάζουμε για το αν το κόμμα θάναι δεξιό, αριστερό, κάπου στο ανάμεσα, ή τελείως του κώλου. Χαλαρά θα τους συμπεριλάβουμε όλους, καραμανλικούς, καρατζαφερικούς, άντε και λίγο σοσιαλισμό που τον θέλουν όλοι. Και Κοραντή και Ψινάκη θα χορέσουμε, και ξανθιές και μαυρομάτες, και αθλητές και σκηνοθέτες, και Νταλάρα και Πανούση. Αντε να βολέψουμε και αυτούς που χάσανε άδικα, γίνεται κόμμα χωρίς αφιερωμένους, τον Ζαγορίτη, τον Αναψυκτιαριάκια, το θείο Αχιλλέα που πρέπει να ολοκληρώσει. Τρέχει και δεν φτάνει ο καυμός που στερούμαστε μια Παπακώστα, μια Φανή, χώρια που δεν αντέχεται η απουσία του Μισέλ.

Αντε να ρευτούμε τώρα, γιατί η γαρδούμπα μας έκατσε στο στομάχι κι έχει και αέρια, να δούμε αν η πολυκατοικία τη βγάζει με σκέτο σοβάτισμα, ή χρειάζεται να φέρει και ο Καρατζαφέρης βοηθητικά καζανάκια. Βράχνα μας έγινε αυτή η πουτάνα η Επανίδρυση, τί τις θέλαμε τις ανακοινώσεις, καλά δεν είμασταν παλιά, σκέτο μαντρί, βάλτε και κανα πιασάρικο να μερακλωθούμε, μεσογειακή χώρα είμαστε, το στίγμα πρέπει να έχει ήλιο, να αερίζεται καλά, και να φοριέται εύκολα. Για πάρτε και ένα τηλέφωνο τον Κουρασμένο. Τον πειράζει αν επανιδρυθούμε χαλαρά; Πές του προλαβαίνουμε. Το καινούργιο Playstation βγαίνει τα Χριστούγεννα.

3 comments:

  1. Αυτά να τα βλέπεις εσύ Locus που δεν σου αρέσει ο Τσίπρας.
    Αν είχαν κι αυτοί ένα τέτοιο θα είχαν λύσει το πρόβλημα!

    ReplyDelete
  2. Μα, φίλε syneas, το νέο κόμμα θα συμπεριλάβει ΚΑΙ τον Τσίπρα με τις συνιστώσες. Γι' αυτό αργεί το πράμα:)

    ReplyDelete
  3. Χα-χα!
    Γιαυτό μ΄ αρέσεις Locus…
    Δεν κωλώνεις πουθενά κι έχεις για όλα απαντήσεις…πειστικές!

    ReplyDelete