Wednesday, January 13, 2010

Danny's ινκλουσίφ

Η περιοχή δεν ήταν ακριβώς Beverly Hills, αλλά μια και βρέθηκα εκεί, έπρεπε να σκοτώσω περίπου μία ώρα μέχρι να παρελάμβανα το αυτοκίνητό μου. Καθόμουν μπροστά σ΄ενα γκαράζ σπτιού, όταν ξαφνικά πίσω μου ακούω ενα θόρυβο απο ρολά που έτριζαν. Τα ρολά του γκαράζ άνοιξαν. Και τότε το είδα: το γκαράζ ήταν στην ουσία κουρείο!

O Danny, the barber, είναι ο ιδιοκτήτης του. Ανάβει κάτι φώτα, βγάζει έξω και κάτι καρεκλάκια, βάζει και ενα ΟPEN, και το μαγαζί αρχινάει τζίρο. Μια μουσική creole ξεχύνεται παντού. "Γιού νίντ χέρκατ", μου λέει. Ναί, βέβαια, σκέφτομαι, ενα κούρεμα είναι στο πρόγραμμα. Δεν το κάνω και στου Danny;

Ο ιδιοφυής Αϊτινός είχε μετατρέψει το γκαράζ σε επιχείρηση. Ο χώρος στενός, απο τη μια μεριά οι καθρέφτες, δύο καθίσματα για τους πελάτες. Είναι ευγενικός. Καθώς κάθομαι στην καρέκλα, μου εξηγεί τα κουρέματα που κάνει. "Σκούλ, όφις, μιλιτέρ". Επιλέγω όφις. Είναι υποθέτω καλύτερο για την ηλικία μου. Εκείνος, φέρνει νερά, ψαλίδια, αποσμητικά. Τον βοηθάει και η γυναίκα του, μια μαύρη ντυμένη με πολύχρωμα ρούχα και τα μαλλιά τυλιγμένα σε ρόλ. Αρχινάμε.

Εμαθε τη δουλειά στην Αϊτή. Εκεί δούλευε στο δρόμο, είχε τα ψαλίδια στην κωλοτσέπη και κούρευε στη γύρα. Στην Αϊτή σ' αφήνουν και κουρεύεις και στα καφενεία, με πληροφορεί. Στην Αμερική αυτό δεν γίνεται. Υπάρχουν νόμοι, εξηγεί. Αλλά στην Αϊτή, δεν τον πλήρωνε και κανένας. Ολοι ζητάγαν βερεσέ, γράφτα και τα βρίσκουμε. Ενώ στην Αμερική οι μπίζνες ειναι μπίζνες. I lov Amerika, ανακοινώνει.

Κουρεύοντας, φέρνει και τις στροφές του. Ωραία μουσική, τη νοιώθει. Της φωτιάς και της καψούρας. Καλύτερη απο την αμερικάνικη. Γιές, σούρ, μάτσ μπέτερ. Ψαλίδια και ξυράφια παίρνουνε φωτιά. Σαν τελειώνει, με καθαρίζει, βάζει αποσμητικό. Η γυναίκα του εμφανίζεται με εναν ακόμα καθρέφτη. Γιού λάικ; - με ρωτάει. Γιές, Αϊ λάικ, απαντώ.

Νάου δε σούπ, ανακοινώνει. Δηλαδή, ρωτάω, σούπα, τί σούπα; Moυ δείχνει την άλλη μεριά του γκαράζ, τον αντικρυνό τείχο. Υπάρχουν εκεί δύο τραπέζια με καρέκλες, και στον τείχο ένα μενού. Το κουρείο είναι και εστιατόριο! Δηλαδή το μισό. Today's Special: Vegie Soup. Aλλά οι πελάτες που κουρεύονται τρώνε σούπα τζάμπα. Ινκλουσίφ, εξηγεί. Σούπ, ινκλουσίφ.

Η γυναίκα του εμφανίζεται με ενα πιάτο κόκκινη σούπα. Καρότα, σέληνα, κρεμμύδια. Συνταγή απο το χωριό, σούρ, βέρυ γκούντ, βέρτζιν. Χότ πεπέ; με ρωτάει, καθώς με σερβίρει. Γιές, Ι λάϊκ χότ πεπέ.

Καλή ήτανε και η Αϊτή, αλλά εδώ είναι καλύτερα. Εδώ έχει σοβαρή επιχείρηση, κουρέματα, σούπες, άσε που διαθέτει και κτίριο! Αμέρικα σίριους μπίζνες, καταλήγει. Γιές, σούρ, μόνεϊ τόκς. Σαφώς και κόβει αποδείξεις. Οκτώ δολλάρια κούρεμα και σούπα. Του χρόνου θα ακριβήνει βέβαια, αλλά πρώτα να πιάσει πελάτες. Γιού λάϊκ σούπ; Εξελεντ, απαντώ.

Καθώς ετοιμάζομαι να φύγω, μου δείχνει το γραφίτι έξω απο το κουρείο. Το επίσημο όνομα της επιχείρησης είναι Danny's Wireless Barber Shop & Restaurant. Δηλαδή, ρωτάω. Ιντερνετ, ανακοινώνει. Το κουρείο (που είναι και εστιατόριο), έχει και wireless internet για τους πελάτες του...

Αυτόνομος, ωραίος, εντυπωσιακός. Τρίτος Κόσμος εν κινήσει. Αυτοσχεδιασμός και δημιουργία εκ του μηδενός. Μου έφτιαξε την μέρα. Οφις, σούπ (με χότ πεπέ), γουάιρλες. Οκτώ δολλάρια. Danny's ινκλουσίφ. Με κέρδισε για πελάτη του. Σίγουρα θα ξαναπάω. Danny boy, thumbs up!

--------------------------------------------------------
To πόστ είχε ήδη γραφτεί, όταν την νύχτα, ήρθαν τα τρομερά νέα. Το μικρό κρατίδιο της Αϊτής φαίνεται πως ισοπεδώθηκε. Μύασμα της ανθρώπινης Ιστορίας και κοινωνικό "περίσσευμα", ο δυστυχής λαός της Αιτής μετράει τώρα χιλιάδες νέους νεκρούς και θαμμένους στα ερείπια της ανύπαρκτης υποδομής του. Το ζευγάρι του πόστ ήταν τυχερό. Ξέφυγε την κόλαση...

12 comments:

  1. Όπου φτωχός κι η μοίρα του λένε... και δε βλέπω τι άλλο 'χωράει' να πει κανείς.

    ReplyDelete
  2. Η "πείνα" της δημιουργίας...

    Αυτή ξεθύμανε σε μας και σερνόμαστε!

    ReplyDelete
  3. "Επώδυνη" σύμπτωση Locus.

    H ιστορία που αφηγείσαι, υπέροχη.
    Η άλλη ιστορία έγραψε με μαύρο χρώμα τα γεγονότα.

    Ας πάψουν να χάνονται άν8ρωποι.

    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  4. Locus, χαίρομαι ειλικρινά όταν βλέπω πως μπορούν ακόμα στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν κάποιοι μια δουλειά απο το μηδέν, να ζήσουν αξιοπρεπώς και να αρπάξουν την ευκαιρία που τους παρέχει μια χώρα που σέβεται όλους όσους επιλέγουν να ζήσουν εκεί (και δεν είναι τεμπέληδες).

    Απο την άλλη, θλίψη και στεναχώρια....

    ReplyDelete
  5. Ένα ποστ, 1000 + ....προεκτάσεις!
    Προέκταση αριθμός 1001:
    Μια και ο λόγος για κουρέματα άρα .... μαλλιά.
    Όταν είδα την φωτογραφία σου , πριν μερικές μέρες, είχα σκεφτεί να στο γράψω, αλλά αμέλησα...
    Μικρή εισαγωγή:
    Πριν 1 μήνα, συμπτωματικά και για πρώτη φορά, άρχισα μια "θεραπεία" για την τριχόπτωση, είμαστε στην ίδια, περίπου , ηλικία, και το μπροστινό τμήμα της κεφαλής παρουσιάζει τις ίδιες, φυσιολογικές μεν αλλά σημαντικές, απώλειες τριχών...
    Εκείνες τις μέρες έτυχε να μιλήσω με ηλικιωμένο φαρμακοποιό (εδώ κολλάει το “συμπτωματικά”) και με συμβούλευσε να δοκιμάσω ένα “υγρό” που παρασκεύαζε πριν από χρόνια, για λογαριασμό πελατών, ενός πολύ καλού δερματολόγου γιατρού, μακαρίτη πλέον, με καλά αποτελέσματα ακόμα και για “γεροντική αλωπεκίαση” κάπως έτσι λέγεται , νομίζω, η πάθησή μας.....

    Χωρίς να το πολυπιστεύω, το άρχισα , και λόγο ότι το κόστος ήταν μικρό αλλά και επειδή δεν είχα και πολλά (μαλλιά) να χάσω.......

    Ένα μήνα τώρα και τα αποτελέσματα είναι , μάλλον, εντυπωσιακά.....
    Εκτός αυτού και πολλοί φίλοι και φίλες, φαίνεται ότι την αλλαγή δεν την βλέπω μόνο εγώ, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον.......

    Σκέφτηκα ότι μπορεί να σε ενδιαφέρει, και με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσεις να γράφεις τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου , φυσικά, θα είναι δωρεάν :))

    Αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον για την Σούπ ινκλουσίφ του Αϊτινού........ :)

    ReplyDelete
  6. Με 8 δολάρια έφαγες και τη σούπα σου???? Μπράβο, πολύ επιχειρηματικό μυαλό ο Danny! Εγώ για να κουρευτώ εδώ θέλω 16 ευρώ! Και χωρίς σούπα παρακαλώ. Μόνο καφέ. Χα χα χα!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα. Φοβερή ανάρτηση. Αν υπάρχει ανάγκη για επιβίωση τελικά τα καταφέρνεις.
    @Univers Μήπως εννοείς η δημιουργικότητα της πείνας;
    @glam Το φάρμακο που έχεις το θέλω και εγώ. Seriously!

    ReplyDelete
  8. Βιβλική καταστροφή ο σεισμός Γεράσιμε. Συγκλονιστικός. Ηθελα απλά να δώσω εικόνα στην ελπίδα. Τα νέα ήρθαν αργότερα..
    ----------------------------
    Ναι, φίλε univers, η δίψα του νιόφερτου για δημιουργία. Οπως και οι Ελληνες παλιότερα απ' αυτούς, όπως θα ακολουθήσουν κι αλλοι. Απο την ζωή του μετανάστη τέτοιες ιστορίες έχω πολλές. Για να μην ξεθυμάνει αυτή η δίψα, κάποιο σημείο αναφοράς πρέπει να υπάρχει.

    -------------------------
    Την χαρά ήθελα να ζωγραφίσω φίλη Βάσσια, και εντελώς συμπτωματικά, χτύπησε και ο Εγκέλαδος. Κρίμα. Νοιώθω πραγματικά συγκλονισμένος.

    ------------------------
    Πάντα έτσι θα είναι η Αμερική φίλε Dormammu , το όνειρο ποτέ δεν θα ξεφτίσει. Θα υπάρχουν πάντα πολλοί που το συντηρούν. Οπως και οι δικοί μας που έβγαλαν κάποτε τη σειρά τους. Νοιώθω μιά έκσταση μπροστά στους νιόφερτους που μου το υπενθυμίζουν.

    ---------------------------
    Φίλε glam κράτα το μαγικό “υγρό”, και όταν έρθω Ελλάδα, κερνάω καφέ:) Aν και για να είμαι ειλικρινής, όταν θα έρθει η μοιραία ώρα, θα το ρίξω στο "μιλιτέρ". Η αλλαγές των τριχών είναι τραγικές τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώ να μην το κάνω θέμα. Χαίρομαι πάντως που ξανάνοιωσες. Ο νέος μου κουρέας πάντως, ως γνήσιος Βούντου Αιτινός, σίγουρα θα έχει και εδώ κάτι. Θα τον ρωτήσω όταν θα ξαναπάω. Παρασκευές έχει ψαρόσουπα.

    ----------------------------------
    Μερόπη μου εσύ κατεβαίνεις σε μέρη γκλαμουράτα, ενώ εγώ τη βγάζω με ινκλουσίφιδες! Πάντως η γυναίκα μου που απο τέτοια δεν παίρνει, δίνει πάνω απο 50 σε ειδικό γάλλο κομμωτή, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έβγαλε βίλα στη γαλλική ριβιέρα. Και χωρίς αποδείξεις! Η σούπα πάντως ήταν πολύ καλή:)

    -------------------------------
    Χαίρομαι που το απόλαυσες φίλε hackaday, σ' αυτό τον κόσμο τον τρελλό, πρέπει να τα δοκιμάζεις όλα! Μερικές φορές οι εκπλήξεις είναι και οι καλύτερες. Τώρα, η επιβίωση είναι εκεί ακριβώς, ανάμεσα στις δύο δίψες, εκείνη της ανάγκης, και την άλλη της δημιουργίας.

    Για το¨"υγρό", θα μιλήσω εγώ στον glam. Θα μας κρατήσει δύο ταμιζάνες.

    ReplyDelete
  9. Για τον τρομερό σεισμό της Αιτής, η γειτονιά μου διοργάνωσε απόψε ενα μικρό έθελοντικό συμβάν, στο οποίο μαζεύτηκαν ρούχα, ιατρικό υλικό, και τρόφιμα. Στο τοπικό νοσοκομείο μας, ενα κέντρο αίματος δεχόταν εθελοντές για αίμα, όλη την ημέρα. Αλλες συλλογές, ολοκληρώνονται σε είδη και απο τις τοπικές εκκλησίες, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά σε ανθρωπιστικές ενέργειες. Και όλα αυτά, θα φύγουν απόψε το βράδυ, 7πμ δική σας ώρα, με ενα στρατιωτικό αεροπλάνο για την Αιτή.

    Παρόλο που η Αμερική είναι "αυτοκρατορία", με πολλές πολιτικές ανάμιξης παντού, που συχνά δημιουργούν αντιδράσεις και εχθρότητες, βλέπω ξανά και πάλι, την άμεση συμμετοχή των απλών ανθρώπων που όταν τους ζητήθηκε να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους, έτρεξαν αμέσως να ανταποκριθούν. Δυστυχώς η Αιτή μάλλον δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την τρομερή κρίση, αλλά σκοπός μας θα πρέπει να ειναι να τεθεί το κράτος σε άμεση ανθρωπιστική περίθαλψη μέσω του ΟΗΕ, σε βασικά είδη ιατρικών ειδών, τρόφιμα, νερο και ό,τι άλλο χρειαστεί. Νοιώθω συγκλονισμένος για την τρομερή καταστροφή. Σήμερα, όπως και χθές, Αιτινοί που δουλεύουν στο σχολείο των παιδιών μου, και τη δουλειά της γυναίκας μου, προσπαθούσαν μάταια να επικοινωνήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα...

    ReplyDelete
  10. Αφιερωμένο στην Αϊτή το επόμενο πόστ, προσωπική κατάθεση...

    ReplyDelete
  11. Δεν είναι καθόλου άσχημα 5λίρες κούρεμα. Και εγώ σε έναν παρόμοιο μπαρμπέρη πάω. Οχι σαν άλλους που πάνε και δίνουνε 70 λίρες στον Vidal Sassoon (στο κομμωτήριο του εννοώ).

    Κάτσε να υπολογίσω και το εισητήριο, να αφαιρέσω τα κέρδη που θα έχω από τα ψώνια στο Αμέρικα κτλ... να δω να με συμφέρει!

    ReplyDelete
  12. Εγώ τους βοηθάω τους τριτοκοσμικούς φίλε, NdN, οσο μπορώ βέβαια. Συνυπάρχουν οι φουκαράδες με μεγάλες επιχειρήσεις, και δουλεύουν "σφήνα" όπου μπορούν. Ενα απλό κούρεμα κοστίζει περίπου 15 δολλάρια. Υπάρχουν βέβαια και άλλα με 150. Γενικώς πάντως, αν έχεις κάποια αγγλικά λεφτά, συμφέρει:) Η Αγγλία είναι τρομακτικά ακριβή.

    ReplyDelete