Tuesday, October 5, 2010

Φθινόπωρο

Πρώτες ψιχάλες Φθινοπώρου. Υγρή γή, μυρωδιά μούχλας, αισθητική μελαγχολία. Μακριά απο τον καύσωνα της Μεσογείου, μια πραγματική αναγέννηση. Η εναλλαγή τοπίων, εποχών και αισθητικής, επιδρά έντονα στον ψυχισμό μας. Κάθε Φθινόπωρο και μια καινούργια αρχή δημιουργίας. Στην ιστορική αφήγηση της ανθρώπινης εμπειρίας, το Κλίμα είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας ανθρώπινης δημιουργίας και καταστροφής.

Στις υποφωτισμένες πολιτείες, καθώς ο άνθρωπος αμύνεται απο τα στοιχειά της Φύσης, δημιουργεί γύρω του μηχανισμούς επιβίωσης και συλλογικότητας. Και συνεχώς πασχίζει να βρεί τρόπους κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης που θα του αφαιρέσουν τον νοητό φόβο του κινδύνου. Μελαγχολική ίσως, αλλά δημιουργική πορεία μέσα στην κυκλικότητα του χρόνου. Πιο εύκολος σε επιβίωση ο Νότος, πιο υποφερτή η φτώχεια, πιο ράθυμη η δημιουργία, πιο μικρη η απειλή των φυσικών στοιχείων.

Στην όμορφη πατρίδα της Μεσογείου, όλος μου ο χρόνος μετατρέπεται σε κοινωνικό μετερίσι, και ατέλειωτες τελετουργίες κοινωνικών συνάξεων. Μόνον στις κρύες πολιτείες του Βορρά βρίσκω χρόνο για πραγματική και αδιάκοπη μελέτη, εσωτερική ενδοσκόπηση και ενδιαφέροντα που άπτονται πέραν των άμεσων προσωπικών μου αναγκών. Μονάδα πιά, μακριά απο την αγέλη με τις μικρές της τυραννίες, το μελαγχολική τοπίο ειναι και εργαστήριο πνευματικής ανάτασης. Μέχρι που η νοητή αλλαγή της εποχής ξαναφέρει την Ανοιξη, όπου η μονάδα αναζητεί και πάλι τη συντροφιά της αγέλης, και το φώς μας γεμίζει ξανά με συναισθηματικότητα. Ο τέλειος συνδιασμός.

-----------------------------------
Καταμεσής της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, πενιχρή, σχεδόν απούσα, η λογοτεχνική φωνή και ακαδημαϊκή δημιουργία και έκφραση. Αδεια απο σοβαρά βιβλία τα βιβλιοπωλεία μας, στείρα και απούσα η ελιτίστικη φωνή των μορφωμένων μας, τη στιγμή που η σύγχρονη θεματολογία είναι τόσο πλούσια και καυτή. Ελάχιστα καλά βιβλία βρήκα να φέρω μαζί μου. Και μέσα απο μια θάλασσα μουσικών σκουπιδιών παντός είδους, έκπληξη μεγάλη και συντροφιά για τις κρύες μέρες του χειμώνα, ενα πανέμορφο cd του Παντελή Θαλασσινού, με θέμα του τους μήνες. Ενα μικρό αριστούργημα. Σας αφιερώνω το τραγούδι του Οκτώβρη.

--------------------------------
Picture by Locus Publicus, free for public use
Φθινόπωρο 2010, Νέα Αγγλία

--------------------------------