Sunday, September 11, 2011

CIA on Afganistan

Λίγο καιρό πριν η Αμερική εισβάλει στο Αφγανιστάν, και ενώ η απόφαση είχε ηδη παρθεί, η CIA αποφάσισε να προετοιμάσει το έδαφος του Αφγανιστάν για την επίθεση, δημιουργώντας ενα δίκτυο συλλογής πληροφοριών που θα εξαγόραζε πληροφορίες απο αφγανούς πολίτες. Επέλεξε λοιπόν εναν πράκτορα για τη δουλειά, κάποιον κοντό και μυώδη τυπά με το όνομα Timmy. Ο κοντός θα άρχιζε τις επαφές και θα δημιουργούσε ενα δίκτυο πληροφοριών πρίν πατήσουν στο έδαφος τα ηρωικά Marines.

O Timmy κατέφθασε νύχτα στο Αφγανιστάν, συνοδεία ολίγων και επιλέκτων, που κουβαλούσαν μαζί τους μερικά ογκώδη κιβώτια που περιείχαν 32 εκατομμύρια δολλάρια. Απο το αεροπλάνο, πήγαν κατευθείαν σε ενα ενοικιασμένο σπίτι οπου έστησαν τηλεφωνική σύνδεση με την υπηρεσία. Τα λεφτά τα έχωσαν κάπου στο διαμέρισμα.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο Timmy άρχισε τα πάρε δώσε. Ο πρώτος επισκέπτης του ήταν ενας Μοχάμεντ που ήρθε στο διαμέρισμα απο περιέργια. Δεν έχω πληροφορίες να σας δώσω, δήλωσε ο Μοχάμεντ, αλλά έχω ενα ξαδελφό μου που ξέρει πολλά και θα σας τον στείλω. Για τον κόπο του, ο Timmy του έδωσε μερικά κατοστάρικα.

Πέρασε και ο ξάδελφος. Ούτε αυτός είχε λέει πληροφορίες, αλλά είχε πέντε παιδιά, και θα του έστελνε εναν κολλητό που ήξερε για τους Ταλιμπάν. Τούδωσε κι αυτουνού μερικά κατοστάρικα ο Timmy, πως αλλιώς να χτίσει το έρμο το δίκτυο. Ακολούθησαν και άλλοι, ξαδέλφια, κολλητοί, φίλοι των κολλητών, συγγενείς, φίλοι και ολόκληρο το καφενείο. Κανείς δεν είχε πληροφορίες αλλά όλοι ήξεραν κάποιον αλλον που ήξερε πολλά και θα ερχόνταν οσονούπω. Στο μεταξύ ο Timmy μοίραζε λεφτά αβέρτα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σπίτι έγινε γνωστό σε όλη την πόλη σαν το "σπίτι με τα λεφτά". Ουρές άρχισαν τώρα να σχηματίζονται στην εξωτερική του πόρτα, και ο Timmy άρχισε τις υπερωρίες. Ολοι οι αφγανοί πούλαγαν το ίδιο παραμύθι. Εγώ πληροφορίες δεν έχω κύριε Timmy αλλά ξέρω όμως κάποιον που ξέρει πολλά και θα σας τον στείλω. Στο μεταξύ έχετε κανα δολλάριο για να κινηθούμε και εμείς;

Και ετσι ο ηρωικός Timmy μοίραζε αβέρτα δολλάρια. Και επικοινωνούσε με τη CIA πως είχε χαλάσει μέχρι στιγμής καμμια δεκαριά εκατομμύρια, αποτελέσματα ακόμα δεν είχε, αλλα σιγά σιγά χτίζεται το τρομερό δίκτυο, έτσι είναι η κατασκοπία ποιότητας. Οπου νάναι, τους πληροφόρησε, θα πιάσει το μεγάλο ψάρι.

Ωσπου μια μέρα, έρχεται τρέχοντας στο σπίτι ενας πιτσιρικάς, και του λέει, κύριε Timmy θέλει να σας δεί ο Ισμαήλ Κάν. Αναστατώνεται ο Timmy. Ο Ισμαήλ Κάν; Ενας απο τους περίφημους καπεταναίους του Αφγανιστάν, με χιλιάδες στρατιώτες ιδιωτικό στρατό, αγάς και βεζίρης του ανατολικού Αφγανιστάν. Γνωστός και στη CIA. Νάτο το μεγάλο ψάρι, σκέφτηκε ο Timmy. Χαλάλι τόσες εβδομάδες σκληρή δουλειά και τόσα έξοδα, το σχέδιο της υπηρεσίας αρχίζε επιτέλους να αποδίδει. Το μεγάλο ψάρι έρχεται.

Ο Ισμαήλ Κάν έφτασε έτσι στο "σπίτι με τα λεφτά", αφού πρώτα το περικύκλωσε με διάφορους μουζαχεντίν, μερικές δεκάδες αφγανοί οπλισμένοι μέχρι τα μπούνια μπήκαν πρώτα μέσα στο σπίτι, ενώ διάφοροι υπηρέτες μετέφεραν αναπαυτικά μαξιλαράκια για το πάτωμα, δώρα, φαγητά, ποτά, φρούτα και διακόσμησαν τον χώρο τελετουργικά με πατσουλιά, κιλίμια και ενα προσευχητήριο του Προφήτη. Στην είσοδο επιτέλους, ανάμεσα σε αφιερωμένους σκληροτράχηλους πολεμιστές έτοιμους να πεθάνουν, έκανε και την εμφάνισή του ο τρομερός Ισμαήλ Κάν. Μπαίνοντας, αγκάλιασε και φίλησε τον Τίμμυ.

Ακολούθησε τσιμπούσι και διάφορα κοινωνικά. Τί κάνεις, τί κάνω, ιστορίες για την οικογένεια, πως είναι η Αμερική, πως πάει τελευταία το Αφγανιστάν, φιλοφρονήσεις και αναμνηστικά δώρα. Στο τέλος, ο Timmy πέταξε το δόλωμα. Κύριε Ισμαήλ, δήλωσε ο πράκτορας της CIA, η Αμερική σας εκτιμά βαθύτατα και προσβλέπει στη βοήθεια και τις συμβουλές σας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Αγαπητέ μου Timmy, απάντησε τότε ο οπλαρχηγός, και εγώ σας εκτιμώ βαθύτατα, και η συμμαχία σας μου είναι αρεστή και ευχάριστη. Αλλά αυτή τη στιγμή, πληροφορίες δεν έχω να σας δώσω, ήρθα εδώ απλά για να σας ζητήσω μια χάρη εκ μέρους της πόλης. Οταν επικοινωνήσεις ξανά με την υπηρεσία σου, σε παρακαλώ φίλε Timmy, πές τους να στείλουν και μερικά κιβώτια με τάληρα, δεκάρικα και εικοσάρικα, γιατί έχει πήξει η αγορά στα κατοστάρικα, και κανένας δεν έχει να δώσει ρέστα...

---------------------------------
Η ιστορία απο στόματος Bob Woodward σε αμερικανικό κανάλι τηλεόρασης, με αφορμή την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οπως έχω αναφέρει και σε διάφορα παλιά μου πόστ, είχα και ακομα διατηρώ αμείωτη την εντύπωση πως η CIA έχει καταφέρει να εμπνεύσει υπέροχες χολυγουντιανές ταινίες, και να σπείρει παγκοσμίως την ψευδαίσθηση πως γνωρίζει και καταφέρνει τα πάντα. Είναι ενας χρήσιμος μύθος.

Στην πραγματικότητα (θα δανειστώ εδώ μια παλιά εκφραση του φίλου thinks), η CIA μοιάζει να μιμείται σε παραγωγικότητα και επιτυχίες το μοντέλο του ελληνικού ΙΚΑ. Ο πόλεμος του Αφγανιστάν συνεχίστηκε σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με εκείνο της κορυφαίας κατασκοπίας του παιδαρά Timmy.